<index <wat is een aaa <de oorzaken
 
De Verschijnselen
 

 

Ze noemen het: een tijdbom in je buik? Per jaar overkomt dat duizend, vooral oudere mannen. De wand van de aorta, de buikslagader, wordt zo dun dat er op die plek een soort kloppende ballon ontstaat.


verder met: Opsporen van een AAA

 

Een aneurysma van de aorta abdominalis (AAA) geeft in principe geen klachten. Meestal wordt een aneurysma dan ook bij toeval ontdekt, wanneer om andere redenen een onderzoek plaatsvindt. Zo kan bij lichamelijk onderzoek van de buik boven de navel een kloppende zwelling gevoeld worden. Maar meestal komt een aneurysma aan het licht bij een echografie of röntgenonderzoek van de buik. Een enkele keer veroorzaakt het aneurysma van de aorta abdominalis vage rugklachten en pijn in de buik. Dit kan betekenen dat het aneurysma dreigt te scheuren (dreigende ruptuur).
Een geruptureerd aneurysma veroorzaakt bij veel patiënten typisch plotseling onstaan van hevige buikpijn gepaard met rugpijn. Sommige patiënten klagen over een doffe pijn in de buik in de uren of soms dagen voor de acute fase, meestal veroorzaakt door een acute groei van het aneurysmna dagen voor de ruptuur.
De pijn in de rug en de buik is vaak voornamelijk éénzijdig (meestal links).
De overige symptomen die horen bij een ruptuur van een aneurysma worden voornamelijk veroorzaakt door het acute bloedverlies, met als gevolg een tekort aan circulerend bloedvolume wat leidt tot een shocktoestand. Het acute bloedverlies is de reden waarom snel chirurgisch ingrijpen bij een mogelijk geruptureerd aneurysma absoluut noodzakelijk is. De kans op overleving is direct afhankelijk van de snelheid waarmee de patiënt op de operatietafel ligt.

Heftige buikpijn is één van de
symptomen bij een gescheurd
aneurysma