<index
  Wat is een Aneurysma van de Aorta Abdominalis ? (AAA)  


Een aneurysma kan in elke
slagader voorkomen. In de
hersenen en aan de aorta
(de grote lichaamsslagader)
komt deze vaatafwijking
echter het meest voor.

De meeste AAA’s worden groter; de snelheid waarmee is echter verschillend.
De kans op een ruptuur (het barsten) van het AAA neemt met het groeien toe.

 

verder met: De oorzaken
van een AAA
Een aneurysma is een lokale uitzetting van een slagader. Wanneer die uitzetting meer dan 50% van de normale diameter van het vat bedraagt spreken we van een aneurysmatische verwijding. Aneurysmata kunnen op allerlei plaatsen in het lichaam voorkomen (hersenslagader, halsslagader, de grote lichaamsslagader en slagaders naar de benen). Het meest bekend (en het meest frequent voorkomend) is het aneurysma van de grote lichaamsslagader (aorta).
Een aneurysma komt veelal voor bij mensen met atherosclerose maar dit is niet uitsluitend de oorzaak. Ook andere factoren zijn waarschijnlijk van belang zoals de plaatselijke druk van binnenuit de slagader, de hoeveelheid elastisch- en bindweefsel in de vaatwand, en in bepaalde families komt het vaker voor.
Het aneurysma van de aorta begint veelal een eindje onder de aftakkingen van de nierslagaders en eindigt boven de splitsing naar het linker- en rechterbeen. Soms is het zo dat zijtakken van de aorta (bijvoorbeeld de aftakkingen naar de benen) ook verwijd zijn.
Het neemt de tiende plaats in op de lijst van meest voorkomende doodsoorzaken.
Op 18 April 1955 overleed Albert Einstein aan de gevolgen van een gebarsten abdominaal aneurysma. Tijdens de laatste jaren van zijn leven had Einstein regelmatig last van pijnaanvallen bovenin de onderbuik. Er werd een gezwel ter grootte van een grapefruit vastgesteld. Een kijkoperatie wees uit dat het een aneurysma aan de aorta was. Het aneurysma was intact en de vaatwand was stevig, en daarom besloot men om het niet te behandelen. Maar iemand met een aneurysma in de aorta leeft verder met een tijdbom. Deze belangrijkste slagader in het menselijk lichaam kan het vanaf dat moment plotseling begeven, waarna er meestal geen redden meer aan is. Ruim zes jaar na de diagnose scheurde het aneurysma en overleed Albert Einstein. De volgende dag verwoordde de New York Times de doodsoorzaak als volgt: ' a big blister on the aorta, which broke finally like a worn-out inner tube.'
Links een afbeelding van een normale aorta,
rechts een aorta met een groot aneurysma
Een angiogram van een AAA