<index
 
Aneurysma van de longslagader
 


 
Een aneurysma is een abnormale uitstulping in de wand van een bloedvat. Een longslagaderaneurysma is een uitstulping in de wand van een longslagader.
Dergelijke aneurysma's, die overigens zeer zeldzaam zijn, kunnen onder meer het gevolg zijn van infecties, aangeboren hartaandoeningen en letsel.


Verschijnselen

De symptomen die kunnen optreden bij een longslagaderaneurysma zijn, afhankelijk van de grootte: pijn op de borst, bloedsporen in het sputum, ademnood en opgezwollen benen en buik (oedeem).


Bij de diagnose spelen de ziektegeschiedenis en een lichamelijk onderzoek van de patiënt een belangrijke rol.
Met een longangiografie kan de plaats en de omvang van het aneurysma worden bepaald. Computertomografie (CT scan) en kernspinresonantie (MRI) kunnen eveneens noodzakelijk zijn.


Behandeling

Medicatie speelt een ondergeschikte rol bij de behandeling van een longslagaderaneurysma. De meest geschikte behandelmethode is een operatie waarbij het aangetaste deel van de longslagader wordt vervangen door een transplantaat.


Complicaties

Belangrijke complicaties van een longslagaderaneurysma zijn ruptuur (scheuring), calcificatie (verkalking), bloeding en de vorming van abnormale verbindingen (fistels).