<index <de behandeling
 
De neurochirug
 
 

Een neurochirurg is een chirurg die zich gespecialiseerd heeft in operaties van het zenuwstelsel. Er zijn niet veel patiënten die een dergelijke operatie nodig hebben en lang niet elk ziekenhuis heeft dan ook een eigen neurochirurg. Ze zijn vooral in de grotere ziekenhuizen werkzaam.
Een neurochirurg opereert zowel volwassenen als kinderen en doet dit meestal op verwijzing van een neuroloog. De neuroloog houdt zich, net als de neurochirurg, bezig met het zenuwstelsel: de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. De meeste aandoeningen van het zenuwstelsel worden met medicijnen behandeld, maar in sommige gevallen kan een operatie de ziekte genezen of de klachten verlichten.
Een neurochirurg heeft, om te kunnen opereren, gedetailleerde beelden van de afwijking nodig. Hij moet, bijvoorbeeld, precies weten waar een afwijking zich in de hersenen bevindt, omdat een operatie anders te veel schade aan zou richten. Met behulp van een CT-scan of een MRI worden heel goede beelden van de hersenen en wervelkolom verkregen. De afwijking is op deze foto' s heel precies te lokaliseren. Operaties die door de neurochirurg worden uitgevoerd, kunnen worden onderverdeeld in hersenoperaties, operaties van het ruggenmerg en operaties van zenuwen. Een voorbeeld van een hersenoperatie is het verwijderen van een hersentumor. Zowel goed- als kwaadaardige gezwellen in de hersenen veroorzaken veel klachten en moeten meestal of geopereerd of bestraald worden. Operaties van de hersenen zijn niet zonder risico, maar ernstige complicaties treden gelukkig niet vaak op.
Een hernia veroorzaakt soms zulke ernstige klachten, dat de neurochirurg gevraagd wordt om de oorzaak weg te nemen. Een hernia ontstaat doordat een tussenwervelschijf, een zachte schijf tussen twee wervels, op het ruggenmerg drukt. De neurochirurg neemt tijdens de operatie de tussenwervelschijf voorzichtig (deels) weg, zodat het ruggenmerg weer vrij komt te liggen.
Door een ongeluk kan het voorkomen dat een zenuw wordt doorgesneden of onderbroken. Hierdoor treedt doorgaans een verlamming op, die zonder behandeling niet altijd vanzelf geneest. De neurochirurg kan dan proberen beide uiteinden van de zenuw weer aan elkaar te maken. De resultaten van deze operatie zijn per patiënt verschillend.