<index <behandeling < coilen
 

Embolisatie met coils van een aneurysma

 
 

Het verloop van een behandeling met coils is in grote lijnen
als volgt:

Hoe verloopt de behandeling?
Een gespecialiseerde arts, de neuro-radioloog, voert de behandeling uit. De behandeling vindt plaats in de angiokamer op de afdeling Radiologie. U wordt onder volledige narcose gebracht. Via een prik in de liesslagader plaatst de neuro-radioloog met behulp van een geleide katheter een microkatheter in de slagader van uw hoofd. Dit is een extra dun slangetje, dat speciaal gemaakt is voor ondermeer de hersenen

Daarna wordt er contrastvloeistof in de slagader gespoten waardoor het aneurysma zichtbaar wordt op röntgenfoto’s. Via de microkatheter brengt de neuro-radioloog de coils in het aneurysma. Er zijn meerdere spiraaltjes nodig voordat het gewenste resultaat bereikt is. Na het plaatsen van een coil wordt gecontroleerd door middel van een röntgenfoto of de uitstulping dicht genoeg zit.

Voorbereiding op de behandeling
Zes uur voor de ingreep mag u nog een lichte maaltijd eten, tot twee uur voor de ingreep mag u alleen heldere dranken drinken. Daarna moet u nuchter blijven in verband met de narcose.

De verpleegkundige scheert uw liezen om infectie te voorkomen en brengt een blaaskatheter in. U krijgt een operatiejasje en een wegwerpbroekje aan.

Vervolgens gaat u naar de afdeling Radiologie. Hier krijgt u een infuus. Dit is een slangetje in een bloedvat in uw arm waardoor u vocht krijgt toegediend. Daarna brengt de anesthesist u onder narcose.

Na de behandeling
Na de embolisatie wordt u wakker in de angiokamer. Vervolgens wordt u naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer) gebracht, waar u in principe één nacht blijft. Het gaatje in het bloedvat in de lies is dichtgemaakt. Om een nabloeding te voorkomen moet u tot vier uur na de ingreep plat op uw rug blijven liggen.
 
Soms zit er alleen een drukverband op het gaatje in de lies. In dat geval moet u acht uur plat blijven liggen, om nabloeden te voorkomen. Het drukverband wordt na 8 uur verwijderd. Regelmatig controleert een verpleegkundige uw bloeddruk, polsslag, pupillen en bewustzijn.

Om stollingsproblemen van het bloed te voorkomen krijgt u twee keer per dag een kleine injectie in uw buik of bovenbeen toegediend met een bloedverdunnend medicijn( fraxiparine).

De volgende dag kunt u weer naar de verpleegafdeling. U mag uit bed en het infuus en de blaaskatheter worden verwijderd.